BLOGMAS Dzień 4! Ciasto bananowe

grudnia 04, 2019

Witajcie moi drodzy!
Bardzo dawno na moim blogu nie było przepisu! Ja na co dzień gotuję dość dużo, ale przyznam szczerze, że zwykle dzieje się to tak szybko, że zapominam Wam zrobić zdjęć, aby przedstawić jakieś moje ciekawe przepisy. Muszę koniecznie to zmienić – tak tak wiem :D - dlatego też dzisiaj zapraszam Was na super fajny, prosty i szybki przepis na zdrowe ciasto bananowe.
Ostatnio zostało mi kilka dużych bananów, które już zaczęły robić się delikatnie brązowe, a ponieważ ja takich bananów nie bardzo lubię jeść postanowiłam wykorzystać je i upiec ciasto.
Ciasto bananowe możemy zrobić na kilka sposobów. Ja przedstawię mój sposób, który uważam, że jest bardzo prosty, mega szybki i tak naprawdę nie potrzebuję cię do jego wykonania dużo składników.

Co będzie nam potrzebne: kilka dojrzałych bananów, mąka, jajka, masło prawdziwe 98% tłuszczu, cukier oraz proszek do pieczenia. 
Do miski wrzucamy banany i rozgniatamy je widelcem, następnie wrzucamy do niej produkty sypkie, czyli mąkę i proszek do pieczenia.
Masło rozpuszczamy w mikrofalówce w kubeczku i odstawiamy, aby chwileczką ostygło a następnie dolewamy do naszej masy wbijamy jajko i mieszamy (widelcem wystarczy).
Dla osób, które lubią naprawdę słodkie ciasta możecie dodać także cukier aczkolwiek gwarantuje Wam, że dojrzałe banany są już słodkie na tyle że to ciasto samo w sobie będzie naprawdę dobre i słodkie. Dlatego też ja zrezygnowałam z dodania cukru.
Mieszamy wszystkie produkty razem i powstanie nam bananowa papka. Następnie przerzucamy ją do foremki. 
Ja wybrałam foremkę w kształcie mniejszego prostokąta, pamiętajmy, że pod wpływem proszku do pieczenia ciasto troszeczkę nam urośnie, więc wybierzmy taką foremkę, aby ciasto wypełniło ją mniej więcej w połowie. Możecie posmarować blaszkę masłem i obtoczyć np. mąką/wiórkami kokosowymi. Ja zdecydowanie wolę używać papieru do pieczenia i do tego wlewam moją masę.
Możecie też jednego banana zostawić do ozdoby i na końcu pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu. 
Ciasto pieczemy około 50 60 min w 180° ja ustawiłam termo obieg i była to dobra decyzja wszystko wyszło idealnie wszystko dobrze się upiekło.

Po około 55 min wyciągamy ciasto odstawiamy do ostygnięcia i GOTOWE. 
Jak widzicie przepis jest banalnie prosty. Nie potrzebujecie prócz miski i widelca żadnych innych urządzeń kuchennych (+ oczywiście piekarnik niezbędny wiadomo :P ). Dajcie koniecznie znać co myślicie o tego typu przepisie. Jest naprawdę bardzo fajny, szybki i przede wszystkim zdrowy (jeśli nie dodaliście cukru). To ciasto, które będzie smakowało wszystkim.

BUZIAKI

You Might Also Like

11 comments

  1. Wygląda bardzo apetycznie, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi apetytu na takie ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. znam to ciasto i bardzo je lubię, robiłam już kilka razy

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedyś robiłam i wyglądało jak zakalec :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasto :) Aż mi narobiłaś ochoty, żeby zrobić, a nie mam bananów :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale narobiłaś mi smaka, niestety nie mam piekarnika i nie będę mogła go zrobić :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Spadłaś mi z nieba z tym przepisem, bo chciałam zrobić:) dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj jak ja lubie takie ciasta, chetnie je zrobie <3

    OdpowiedzUsuń
  9. u nas to chlebek bananowy:) lubię go. Pyszny jest

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Masz swoje zdanie na ten temat? Pisz śmiało! Chętnie je poznam :)) Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Dziękuję za każdy komentarz :):*