SUMMER BLOG 6 Grill po indyjsku
sierpnia 06, 2020Witajcie kochani!
Wielkimi krokami zbliżamy się do weekendu! A jak jest lato i jest weekend to u
mnie oznacza to tylko jedno, czyli grilla i odpoczynek. Myślę, że sezon
grillowy większość z nas już rozpoczęła. Nieraz na moim InstaStory pokazywałam Wam
nasze weekendowe kulinarne propozycję. Jedną z takich propozycji jest grill w
wydaniu Indyjskim. Myślę, że jest to coś nowego, ale bardzo aromatycznego i
naprawdę pysznego dlatego dzisiaj postanowiłam ten wpis poświęcić właśnie kuchni
indyjskiej, jaką możemy w fajny prosty i szybki sposób zrobić u siebie w domu.
Na moim Instastory pokazywałam Wam przesyłkę
jaką otrzymałam od Blue Dragon. To marka, która tworzy sosy oraz panierki do
przygotowania dań w stylu Indyjskim. Możemy je kupić w wygodnych saszetkach,
które będą super na wyjazdy, ale także w większych buteleczkach, które są
zdecydowanie bardziej wygodne do używania w domu i np. zostawienia ich w lodówce,
kiedy już je rozpoczniemy.
Oczywiście sosy możemy wykorzystać do przeróżnych dań, nie tylko do grilla. Możemy
zrobić z nimi makaron, ryż różnego rodzaju mięso, owoce morza - więc naprawdę
mają one wiele zastosowań.
Z racji tego, że moja seria Summer Blog jest
związana z tematyka letnią a lato kojarzy mi się z grillowaniem to dzisiaj
właśnie pokażę Wam kilka fajnych produktów jakie świetnie sprawdzą nam się do
mięsa np. kurczaka lub też z indyka na grilla. Możemy także wykorzystać je do
przygotowania krewetek, szaszłyków, ale także jako po prostu sos do kiełbasek,
i do wszelkich dań przygotowanych właśnie na grilla.
Wśród sosów jakie znajdziemy w ich w ofercie
są na przykład:
- - sos do smażenia Teriyaki - jest to typowy japoński sos z sosem sojowym i winem ryżowym
- - sos Stir Fry - w stylu chińskim z solonymi ziarnami czarnej soi i sosem sojowym
- - chinese B B Q
- - sos sweet and sour - to sos słodko- kwaśny na patelnię lub do woka z ananasem, warzywami chińskimi octem różowym i sosem sojowym
Dwa sosy w buteleczkach, które chciałabym Wam
dzisiaj przedstawić to Rich Hoisin jest to sos w stylu chińskim na bazie ziaren
soi, które możemy stosować jako deep do już gotowych dań albo np. jako marynata.
A drugi sos, który jest zdecydowanie
moim ulubieńcem jest to sos Sweet chili i oczywiście jest on na bazie papryczek
chili, który także możemy stosować jako sos do już gotowych potraw, ale także
jako marynata do np. mięsa lub owoców morza. Świetnie sprawdzi się też jako sos
np. do sałatki, jeżeli chcemy, żeby nasza sałatka miała pyszne wyrazisty smak.
Weekend w całym kraju będzie słoneczny więc mam nadzieję, że będziemy mogli pogrilować i odpocząć. Dajcie znać jakie jest Wasze nastawienie, jeżeli chodzi o nowe smaki, o kuchnię indyjską i mieszanie tych smaków z daniami, które jemy na co dzień. Ja przyznam, że grill wyszedł nam bardzo dobrze i wszystkim wszystko smakowało. Możemy sosy wykorzystać zarówno do marynaty jak i jako deep do np. z grillowanego kurczaka albo grillowanych warzyw. Sosy mają pyszny, wyrazisty smak i uważam, że jest to coś fajnego, innego ale także naprawdę bardzo smacznego. Mam nadzieje, że tym wpisem zachęciłam Was do poznania nowych smaków jak również do tego aby trochę pogrilować i przygotować sobie w ten weekend coś naprawdę dobrego do jedzenia.
BUZIAKI
5 comments
Ja za grillem nie przepadam, ale smaki różych kuchni chętnie poznaję :)
OdpowiedzUsuńZ grilla wolę jeść niż przyrządzać, do tego brak mi warunków, ale podpowiem innym jak przyjdzie okazja :)
OdpowiedzUsuńpodczas gotowania inspiruję się różnymi kuchniami świata, sos Teriyaki dodaję do różnych dań :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała tej kuchni
OdpowiedzUsuńJa tez szykuje grilla na weekend, pysznosci :D
OdpowiedzUsuńMasz swoje zdanie na ten temat? Pisz śmiało! Chętnie je poznam :)) Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)
Dziękuję za każdy komentarz :):*