SUMMER BLOG 6 Grill po indyjsku

sierpnia 06, 2020

Witajcie kochani!
Wielkimi krokami zbliżamy się do weekendu! A jak jest lato i jest weekend to u mnie oznacza to tylko jedno, czyli grilla i odpoczynek. Myślę, że sezon grillowy większość z nas już rozpoczęła. Nieraz na moim InstaStory pokazywałam Wam nasze weekendowe kulinarne propozycję. Jedną z takich propozycji jest grill w wydaniu Indyjskim. Myślę, że jest to coś nowego, ale bardzo aromatycznego i naprawdę pysznego dlatego dzisiaj postanowiłam ten wpis poświęcić właśnie kuchni indyjskiej, jaką możemy w fajny prosty i szybki sposób zrobić u siebie w domu.

Na moim Instastory pokazywałam Wam przesyłkę jaką otrzymałam od Blue Dragon. To marka, która tworzy sosy oraz panierki do przygotowania dań w stylu Indyjskim. Możemy je kupić w wygodnych saszetkach, które będą super na wyjazdy, ale także w większych buteleczkach, które są zdecydowanie bardziej wygodne do używania w domu i np. zostawienia ich w lodówce, kiedy już je rozpoczniemy.
Oczywiście sosy możemy wykorzystać do przeróżnych dań, nie tylko do grilla. Możemy zrobić z nimi makaron, ryż różnego rodzaju mięso, owoce morza - więc naprawdę mają one wiele zastosowań.

Z racji tego, że moja seria Summer Blog jest związana z tematyka letnią a lato kojarzy mi się z grillowaniem to dzisiaj właśnie pokażę Wam kilka fajnych produktów jakie świetnie sprawdzą nam się do mięsa np. kurczaka lub też z indyka na grilla. Możemy także wykorzystać je do przygotowania krewetek, szaszłyków, ale także jako po prostu sos do kiełbasek, i do wszelkich dań przygotowanych właśnie na grilla.

Wśród sosów jakie znajdziemy w ich w ofercie są na przykład:

  • - sos do smażenia Teriyaki - jest to typowy japoński sos z sosem sojowym i winem ryżowym
  • - sos Stir Fry - w stylu chińskim z solonymi ziarnami czarnej soi i sosem sojowym
  • - chinese B B Q
  • - sos sweet and sour - to sos słodko- kwaśny na patelnię lub do woka z ananasem, warzywami chińskimi octem różowym i sosem sojowym

Dwa sosy w buteleczkach, które chciałabym Wam dzisiaj przedstawić to Rich Hoisin jest to sos w stylu chińskim na bazie ziaren soi, które możemy stosować jako deep do już gotowych dań albo np. jako marynata.  A drugi sos, który jest zdecydowanie moim ulubieńcem jest to sos Sweet chili i oczywiście jest on na bazie papryczek chili, który także możemy stosować jako sos do już gotowych potraw, ale także jako marynata do np. mięsa lub owoców morza. Świetnie sprawdzi się też jako sos np. do sałatki, jeżeli chcemy, żeby nasza sałatka miała pyszne wyrazisty smak.

Weekend w całym kraju będzie słoneczny więc mam nadzieję, że będziemy mogli pogrilować i odpocząć. Dajcie znać jakie jest Wasze nastawienie, jeżeli chodzi o nowe smaki, o kuchnię indyjską i mieszanie tych smaków z daniami, które jemy na co dzień. Ja przyznam, że grill wyszedł nam bardzo dobrze i wszystkim wszystko smakowało. Możemy sosy wykorzystać zarówno do marynaty jak i jako deep do np. z grillowanego kurczaka albo grillowanych warzyw. Sosy mają pyszny, wyrazisty smak i uważam, że jest to coś fajnego, innego ale także naprawdę bardzo smacznego. Mam nadzieje, że tym wpisem zachęciłam Was do poznania nowych smaków jak również do tego aby trochę pogrilować i przygotować sobie w ten weekend coś naprawdę dobrego do jedzenia.

BUZIAKI

You Might Also Like

5 comments

  1. Ja za grillem nie przepadam, ale smaki różych kuchni chętnie poznaję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z grilla wolę jeść niż przyrządzać, do tego brak mi warunków, ale podpowiem innym jak przyjdzie okazja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podczas gotowania inspiruję się różnymi kuchniami świata, sos Teriyaki dodaję do różnych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym spróbowała tej kuchni

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tez szykuje grilla na weekend, pysznosci :D

    OdpowiedzUsuń

Masz swoje zdanie na ten temat? Pisz śmiało! Chętnie je poznam :)) Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Dziękuję za każdy komentarz :):*